Verschil NAP koepel en NAP stichting

NAP stichting en vereniging

Het lijkt een Babylonische spraakverwarring. Dat is het wellicht ook. We leggen je het verschil uit tussen beide organisaties.
Ten eerste de vereniging. Die hebben we Koepel NAP genoemd. Deze heeft als taak om de kwaliteit van de bij haar aangesloten therapeuten te bewaren conform de afspraken met de zorgverzekeraars. In principe kan iedere complementair werkende therapeut zich hier inschrijven vermits voldoend aan de voorwarden.

National Umbrella Organisation (NUO)

De Koepel NAP heeft daarnaast nog een andere taak: zij is  de National Umbrella Organisation in Nederland van de European Association for Psychotherapy (EAP). Deze omdat een zo breed mogelijke representatie van het vak en de Europese netwerken samenwerken om tot een goede afspiegeling van  cliëntgericht aanbod en een goede kwaliteitsbeheersing te komen.

De NAP heeft daartoe niet alleen gezamenlijke afspraken over opleiding gemaakt, maar kent bovendien een klacht- en tuchtrecht dat parallel loopt aan het in ons land geldende BIG-gerelateerde tuchtrecht. Zo zijn de rechten van cliënten en therapeuten goed gewaarborgd.

De Stichting NAP: National Awarding Organisation (NAO)

De stichting NAP  registreert en herregistreert de NAP als de National Awarding Organisation (NAO) van de European Association for Psychotherapy (EAP). Deze organisatie vertegenwoordigt de vrije beroepsbeoefenaren in 41 landen, verdeeld over 24 modaliteiten. Langs deze lijn is de serieuze aanbieder van goede psychotherapie verbonden met ruim 70.000 Europese collegae. De EAP is mede-oprichter en een actief lid van de World Council for Psychotherapy (WCP).

ECP

Het kwaliteitsmerk van de NAP gerelateerde psychotherapie is het ECP, het Europese Certificaat voor Psychotherapie. De volledige opleiding voor het ECP duurt zeven jaar en is op eindtermen gelijkwaardig aan de BIG-erkende opleidingen voor psychotherapie in Nederland.