Heb je een klacht over een therapeut?
Het kan zijn dat je niet tevreden bent over (de kwaliteit van) je therapeut. Dat is heel vervelend maar gelukkig zijn er voor jou mogelijkheden om dit bespreekbaar te maken.
In Nederland hebben we de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). De Wkkgz is bedoeld om de kwaliteit van zorg te waarborgen en het recht van cliënten op een zorgvuldige en veilige behandeling te beschermen.
1. Ga het gesprek aan met je therapeut
Het is vaak goed om eerst in gesprek te gaan met de therapeut zelf. Misschien is er een misverstand of kan het probleem via een open gesprek worden opgelost. Dit kan een snelle en informele oplossing opleveren. We raden je alleen aan om dit te doen op het moment dat jij jezelf in staat bent om dit te doen.
2. Klachtenfunctionaris
Als je er met de therapeut niet uitkomt, kun je een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris waar de therapeut bij is aangesloten. De therapeut is verplicht om een klachtenprocedure te hebben volgens de Wkkgz. Vaak vind je deze informatie terug op de website van de therapeut. Is dit niet zo dan kan je contact opnemen met de beroepsorganisatie van de therapeut. Zij kunnen je verder helpen.
3.Indienen bij een klachtencommissie
Als de procedure bij de klachtenfunctionaris geen oplossing biedt of als je ontevreden bent met het resultaat, kun je je klacht voorleggen aan een klachtencommissie. Elke therapeut is verplicht volgens de Wkkgz een onafhankelijke klachtencommissie te hebben, die je klacht kan behandelen.
4. Klacht melden bij de inspectie (IGJ)
In sommige gevallen kan je klacht ook worden doorgegeven aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit is vooral relevant als je denkt dat de therapeut in strijd met de wet heeft gehandeld, bijvoorbeeld bij ernstige onzorgvuldigheid of wanneer er sprake is van misbruik of gevaar voor andere cliënten.
Een paar aanwijzingen
- Het is belangrijk om een schriftelijke klacht in te dienen, waarin je duidelijk beschrijft wat het probleem is en wat je verwacht.
- Het kan nuttig zijn om documentatie of bewijsstukken te verzamelen die je klacht ondersteunen.
Elke therapeut is verplicht om de Wkkgz procedure goed te volgen en zorgvuldigheid te betrachten. Omdat je een juridische procedure ingaat kan het verstandig zijn om je te laten bijstaan door een juridisch adviseur of een jurist. Let wél dat de kosten hiervan voor eigen rekening zijn.
